English French German Italian Portuguese Russian Spanish

"Essie" 
ESSENCE OF LISCHKA Yassalen

 

 

 

INFO

 

Datum narození: 05. 02. 2021
Zapsána:  CMKU/BOT/12958/21
Chovatel:  Ing. Alena Köhlerová
Majitel: Od 7/2023 Alena Köhlerová
Chovnost:

Vzhledem k nálezu SA
chovná nebude..

 

 

 

 

ZDRAVÍ

DOV Prostý - poslední 6/2023
DKK 0/0 
DLK 0/0
SA 2
OCD negativní
Patella -
LTV 0
L 7
DNA profil DNA vp.177849 [ISAG2016]
SDCA1  
SDCA2  
CJM  
DM  

 


 

Essie získala ocenění

  • BOB, CAC [SK], CWC [PL]
  • Nejlepší dospělá fena
  • VN1, Nejlepší dorost, BIS Puppy


Závody, zkoušky

Pasení
NHAT - test přirozených vloh ovčáckého psa 27. 08. 2022 výborně
HWT Ts.  04. 09. 2018 90 bodů / 100
Výborně
Ostatní
     

Rodokmen

 ERD Těchlovice, FPr3
Tervueren, Fauve, HD A, ED 0/0
Int.Ch. ANTHONY du Domaine des Chodes, IPO3 A3
Tervueren, Fauve, HD A2
Ch. PRINCESS VEGA z Kovárny
Tervueren, Fauve, HD A (0/0), ED 0/0
Int.Ch. AM I LISCHKA Yassalen
Tervueren, Fauve, HD A, ED 0/0
Ch. NOBLE BLACK ARCHI z Kovárny
Groenendael, Černá, HD A (0/0), ED 0/0
s.r., s. h. Int.Ch. YASSI VENUS z Kovárny, IHT3
Tervueren, Fauve, HD A, ED 0/0

Videogalerie

 


O Essie

Essie, byla plánovaná, byla tak moc vytoužená, tolik očekávána :) Když jsem se rozhodla zopakovat vrh s Erdem, měla jsem jasnou představu, že po Lilith a Erdovi prostě potřebuju štěně! Fenku, šílenou aportérku jako je Lilina a když by se podařilo s tak krásnou barvou jako má Erd - prostě s mozkem Liliny a tělem Erda :))) Přece jen co si budeme povídat, siluetu má Erd hezčí než má Lilith. Celé jsem to měla naplánované suprově, že nejdřív porodím já (termín v únoru 2021) a měsíc po mě teprve Lilina (podle předchozího hárání). No příroda si to zařídila nakonec sama suprově a to tak že Lilith se rozhárala dříve a termín porodu nám oběma vycházel od sebe jen pár dní!
Naštěstí LIlith dostala rozum a porodila pár dní dřív než já :D Ale o tom tenhle příběh není.. Když Lilith porodila ve vrhu bylo 5 pejsků a 1 fenka! Jedna, prostě naschvál jedna. Naštěstí kontrola na veterině ukázala, že Lilith má v bříšku ještě jedno štěně, které se rozhodla porodit v autě na autobusové zastávce, třásly se mi ruce když jsem se dívala zda pejsek, nebo fenka a ona to fenka! Tak se narodila naše Essie v autě na zadních sedačkách. 

Essie, přezdívaná klokan. Kdo ji zná ten pochopí. Nic netušící návštěvy poté co vejdou na zahradu, mají našeho klokana až za hlavou :) Essie se totiž dokáže odrazit z místa a vyskočit až na hlavu (doslova), klidně přeskočí všechny další psy co se jdou přivítat, jen aby ona byla co nejvíce blíže lidem. Tuto její oblibu jsme museli nakonec napovelovat, začínálo být trochu nebezpečný, že pes co běží tak v plném trysku se odrazí a vyskočí Vám do náruče.... Essie miluje lidi, miluje děti. Co zdědila po Lilith je mega natěšenost po hračkách, přetahování. Na Agility je její mrštnost neuvěřitelná. Essie je menší fenka jako Lilith, přesto co nemá ve výšce má v rychlosti. Aktuálně je z našich psů nejrychlejší, na naší zahradě to vypadá jak na Velké Pardubické a to v čele s Essie. Je posedlá vyháněním vrabčáků z živého plotu na zahradě. Nakonec skutečně siluetu zdědila po Erdovi, barvu má tak nějak napůl. Střelenost do hraček po Lilith. Essie bude ten typ psa co bude potřebovat více času, aby se dodělala a to především v kostře... CO se pasení týče, po pár tréninkách a mocném přemlouvání od naší trénerky jsem ji přihlásila na HWTka :D No co dodat, Essie přišla, viděla a zvítězila... Tak nějak to bylo, Hwtka odešla na 90bodů ze 100 - známka výborně. A to zhruba po měsíci a kus pasení :)